Demokrácia a SZENT TEHÉN?
2024. április 12. írta: Lélekszerelő, MAGYART

Demokrácia a SZENT TEHÉN?

440px-cleisthenes.jpgÓpium, kábulat, álom… demokrácia a SZENT TEHÉN?

 

Az írás alján van pár gondolat kigyűjtve, amelyekre hivatkozni fogok.

 

Nekem meggyőződésem, hogy ugyan azon a módon, csak ugyan azt az eredményt lehet elérni. Ez az oka annak, hogy a külföldre távozók nem mindegyike szerencsés. Vannak szép számmal, olyanok, akik, kimennek szerencsét próbálni, majd sikertelenül térnek haza. Akik odakint a helyzet megváltozása miatt, elkezdenek másként viselkedni, másként hozzáállni az egyes helyzetekhez, ők sikeresek lesznek. Azok pedig, akik éppen úgy reagálnak mindenre, mint otthon, azok azt tapasztalják, hogy ott sincsen kolbászból a kerítés és még a barátaik és a családjuk is hiányzik. Ők azok, akik végül hazajönnek úgy, hogy a próbálkozásuk kudarcba fulladt.

 

A siker illetve a sikertelenség oka, hogy a sikeresek, tudnak változtatni és ezáltal másik eredményt elérni. A sikertelenek, azonban ragaszkodnak a sikertelen recepthez és ezért újra és újra a számukra rossz eredményt érik el. Persze ezt a legkevesebb esetben vallják be. Inkább másokra mutatnak, másokat hibáztatnak, mert az a könnyebb út…

 

Egyébként ehhez a helyzethez hasonló a párkapcsolat újra kezdésének kérdése. Sokan bíznak abban, hogy az elrontott kapcsolatukat egy kis idő után újrakezdve meg tudják javítani azt. Pedig magyarul szépen beszélünk. Mit is mondunk? Ú J R A KEZDENI, tehát újra, vagy éppen újat kezdeni. Ez azonban nem sokaknak sikerül. De miért is? Azért, mert lassan, az egyes már ismert helyzetek, újra előre kerülésével, nem történik más, mint az, hogy az ismert helyzet, az ismert megoldást vonzza. Azaz, éppen ugyan úgy tesznek mindent, mint régen. S mi következik ezután? Ugyan az a helyzet… ugyan az a reakció… és ugyan az az eredmény… Tehát a kapcsolat, újra és újra válságba kerül, elromlik. Lenne megoldás? Igen! Ha ugyan arra a helyzetre, nem a már rosszul elsült megoldást hanem egy újat választanának. Ez azonban keveseknek sikerül.

 

Nézzük meg a lenti összefoglalót. A görög demokráciákban mi történik? Szolon alatt, nem a származás kezd  számítani, hanem a vagyoni helyzet. Eközben Athénban a lakosság 10%-a rendelkezett csak politikai jogokkal. Összefoglalva, a példaként említett demokráciában, a lakosság 10%-a gyakorolta a hatalmat, ( https://magyart.blog.hu/2019/11/20/klimavaltozas_valtozas_van_lesz ) s annak mértékét a vagyoni helyzet határozta meg! Nem elfelejteni!

 

A 700 görög poliszból összesen 13-ban volt demokrácia, majd mind Athén fennhatóság alatt. Nesze neked általános jó példa…

 

Svájcban, 3 kantonon kívül, a többiben a városok intézték az ügyeket, kizárva a vidéki embereket.

 

A USA-ban eredetileg az össz. lakosság 3-4%-a rendelkezett politikai jogokkal. Majd a 19. századra minden férfi szavazhatott.

 

A franciáknál, a nagy francia elsötétedés során a nemességet megfosztották előjogaitól, kiirtották őket, majd a pénzes “elit” bevásárolta magát az előjogokba… 1980 óta számít amolyan modern demokráciának.

 

Mit látunk? Mindenhol az előjogokat felváltotta a vagyoni alapon bekövetkező politikai hatalom elosztás. Tehát, ki van hatalomban? AKINÉL A GAZDASÁGI HATALOM! Ez a hatalom a nyugati világban szépen lassan alakult ki évszázadok alatt. A keleti blokkban, azonban, nem sikerült az előjog alapú hatalmi elitet leváltani, így új módszert kellett bevezetni. Pontosabban a kommunizmus segítségével kiirtották a vezető réteget. Majd az elkobzott vagyont, kb 3 generációval később, privatizálták (privatizáció = fosztogatás). Kik tették ezt hazánkban? A kommunista körök. 1985-95 között 278milliárd dollárt loptak el az országból. Tehát létrehozták azt a gazdasági hatalmat, amely a demokrácia alapja. Ezt a hatalmat a korábbi kommunista hatalom kegyeltjei szerezték meg. 2002 fontos dátum hazánk számára. Az akkor hatalmon lévő FIDESZ rájön, saját gazdasági hatalom nélkül, csupán bábuja lehet a gazdasági hatalmat valójában birtokló “kommunista" elitnek. Kivár, majd a 2010-ben megszerzett 2/3-dal megkezdi a gazdasági hatalmának megalapozását. Miért van erre szükség: MERT A DEMOKRÁCIA HATALMA A VAGYON ALAPJÁN dől el! Tehát akié a gazdasági hatalom, azég a politikai is. Nem tudom valaki kiszámolta-e, hogy a 278milliárd dollár 1995-ben, mennyit érne ma? Érdemes lenne. Ráadásul az a vagyon azóta fialt is, tehát legalább kamatos kamattal illene számolni. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor is olyan sokat vett ki a FIDESZ a kasszából?

 

De lépjünk tovább, mert ez egy mellékszál. Tehát amíg demokrácia van, addig a hatalom a pénz, a vagyon hatalma. Egyébként van olyan újságíró (Szakács), aki látott olyan magán vagyont, ahol 1miiliárd EUR, azonnal mozgatható pénz van, olyan magyar személy birtokában, akinek a nevét senki sem ismeri. Azonnal felhasználható, nem részvény, tulajdonrész… hanem kp-nak megfelelő pénzeszköz. S hol van ehhez a FIDESZ krémje? S akkor hol van a hatalom? Érdekes kérdések. Tedd fel magadnak!

 

Nos, itt vagyunk mi magyarok, ahol a mi vezetőinket kiirtották, vagyonukat elkobozták, mert mint Sztálin írja (emlékirataiban), a sajátjaikat nem hajlandóak olyan mértékben elnyomni, ahogyan azt a szovjet hatalom megkívánja! Halljuk? Aki nem hiszi, nyilván nézzen utána! Tehát a hazánkat vezető, VALÓBAN HATALMAT GYAKORLÓ réteg egy nem ismert gazdasági hatalom. De mint látjuk ez a demokráciák alap értéke. EZ EGY KISEBBSÉG! Ez is megfelel az elvárásoknak!

Az emberek...

De mit tegyünk az Isten adta néppel?! Hiszen ma már mindent megtudhatnak, hiszen net is van, szociális média felületek… Mi a nép sajátja? Főleg, ha tömegben van? Mert akkor felerősödik az egyéni hajlam. A nép, a tömeg a könnyebb ellenállás felé mozdul. Pl.: majd jön valaki és megoldja… a másik a hibás… ha ő nem lenne, akkor… ő az ellenség… van választásunk, hiszen A ember és B ember nem ugyan az, ők valós alternatíva… MIKÖZBEN, UGYAN AZ A GAZDASÁGI HATALMAT GYAKORLÓ TÁRSASÁG FIZETI ŐKET! Ha ki akarsz szabadulni ebből a nyomásból, akkor saját gazdasági hatalmat kell építened! Hogyan, hát úgy, hogy elveszel onnan ahol van! Szabályosan, de… Elveszed… vagy azt teszed, amit mondanak… nincsen másik opció! MEDDIG?

 

Pontosan addig van ez így, amíg a nép, az Isten adta nép, annyira ragaszkodik a demokráciához. Amelynél van egy nagyon durva igazság: “Demokrácia az amikor 100 bolond szavazata, többet ér 99 akadémikusénál.” Miközben nem jut 99 akadémikus 100 “bolondra”. S a bolond se azt jelenti, hogy bolond, hanem csak azt, könnyen befolyásolható.

 

RAGASZKODNAK A DEMOKRÁCIÁHOZ, mert azt hiszik… mert a jelszavak azt sugallják… tényleg hiszik, hogy ők döntenek… Miközben azon se gondolkodnak el, hogy a konkrét kérdésekben képtelen a többség érdemi választ adni! KÉPTELEN! Mert nem rendelkezik ismeretekkel! Sőt többet mondok, aki még nem volt hatalmon nem is tudhatja, MILYEN HÁTTÉRALKUK KÖTTETEK, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni, amiket be kell tartani! Sőt aki volt a hatalomban se tud minden háttéralkuról, ami nem az ő regnálása alatt köttetett!

 

Kezd kivilágosodni? Ma azt hitetik el az emberekkel, hogy azok akik a vagyon több mint 80%-val rendelkeznek, rábízzák a vagyonukat befolyásoló döntéseket olyan emberekre, akinek fogalmuk sincsen semmiről! Ez lenne az ISTEN ADTA NÉP! Ki az aki ezt elhiszi? Megmondom, aki nem szeretne belegondolni abba a kiszolgáltatottságba amiben valójában van.

 

EU-s pénzek...

Ugyan ilyen az EU-s pénzek kérdése. Tényleg van aki azt hiszi, van ajándék pénz? Aki ezt elhiszi, annak fogalma sincsen a gazdaság működéséről, mindegy mekkora vállalkozó, igazgató… INYGEN PÉNZ NINCS! Mi akkor kapunk a hatalomtól, az EU-tól pénzt (vissza), ha eleget kivettek az országunkból! Adókedvezmény, járulékkedvezmény, támogatott beruházás és számtalan más lehetőség mentén. Drábik úr szerint, 18%-ot visznek ki és 2%-ot kapunk vissza. Én soha se számoltam ki, de azt minden kicsit jobb gazdasági képzés elmondja, ha egy dolgozó 100-at kap, akkor ez csak akkor jó a munkaadónak, ha a dolgozó 400-at keres. ez a minimum. Amint az arány ez alá megy a dolgozót elbocsájtják! Ha ez LENNE AZ ARÁNY, AKKOR SINCSEN AJÁNDÉK PÉNZ! Aki mást hisz, önmagát olyan mértékben csapja be, hogy az nyugodtan vakságnak nevezhető!

 

De tegyük fel, az illető nem tudja, hiszen nem tanulta, nem nézett utána… mert ugye van ilyen. Elhiszi ezt nekem, aki tanultam, aki utána néztem? NEM!!! Miért, mert nem akarja! MERT ÉRZELMI ALAPON POLITIZÁL! Mint ezt korábban megírtam. ( https://magyart.blog.hu/2024/04/04/politika_magyarul_vagy_vilagtrend_a_mocskolodas ) Miközben a politika nem egy érzelmi műfaj! Üzleti érdekeket támogató, számító, üzleti alapú, logikai játék! Aki Érzelmi alapon politizál, AZT MANIPULÁLJÁK!

 

A végére, nem állítok kevesebbet: hogy AMÍG AZ EMBEREK A DEMOKRÁCIA HAZUG KÁBULATÁBAN AKARJÁK RINGATNI MAGUKAT, ADDIG SEMMIFÉLE KIÚT NINCSEN ABBÓL A NYOMORBÓL, LEGYEN AZ ANYAGI VAGY LELKI, A RABSZOLGASÁGBÓL, ami ellen annyira zúgolódnak. SEMMI ESÉLY!

 

Persze van kiút! a lenti összefoglalásban ugyan nem helyesen írják a magyar út jellemzőjét, de biztosan más a mint a nyugati. SOHA SE VOLT OLYAN! A hasburg ugyan megpróbálta, de hol egy Zrínyi, hol egy Rákóczi, majd 48-49 megakadályozta őket az elzüllesztésünkben. Aztán a Kiegyzés megtette a magáét, amit a kommunisták bevégeztek! Most pedig a nép, az Isten adta nép, mint a birkák, a hentes és mészárostól, pontosabban azok meghatalmazottjaitól várják a megváltást! Hajtogatják, hogy demokráciát, mintha azt mondanák: MÉSZÁRSZÉKET, MÉSZÁRSZÉKET, NÉSZÁRSZÉKET!!!

 

S végül csodálkoznak, hogy minden marad a régiben, csak a látszólagos urakat cserélték le egy újabb garnitúrára, DE MINDEN MÁS MARADT A RÉGIBEN. Hiszen a valódi urakat nem is ismerik!

 

Pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy a történelmi alkotmányunk szerint, 2 jog volt érvényben. A magán jog és a közösségi. Amiknek az egyezése esetén mindig a közösségi volt az erősebb. Ezzel szemben mi van most? AZ EGYÉN ÉRDEKE AZ AMI A LEGELŐRÉBB VALÓ, meg a vagyon védelme… A közösség pedig le van szarva! Már nem a hangzatos jelszavak mentén, mert ott kap mindent, de egyébként csak a duma! Semmi eredmény!

 

Majd jönnek nevükben magyarok, akik mit ígérnek? A jogszerűséget képviselő szervet, az ügyészség felügyeletét átadja annak a hatalomnak, ( https://magyart.blog.hu/2024/03/20/magyar_peter_megjelent_latjuk ) amelyek 18/2 arányban viszik ki a hazánkban megtermelt javakat. Ők aztán majd a mi javunkra fognak dönteni a megfelelő kérdésekben, igaz?! Komolyan! NE LEGYÜNK OSTOBÁK! Olvassunk csak… 

( https://magyart.blog.hu/2019/10/23/oktober_530 ) Mikor is kaptunk mi nyugatról segítséget? A tatár ellen? A török ellen? A hasburg ellen? A szomszédaink ellen? A szovjet ellen? Most megvédenének minket? Aki ezt elhiszi, az … mit is mondjak… Persze azt lehet gondolni, hogy amennyiben az érdekeik úgy kívánják, akkor mint a hasznos jószágot megvédenek bennünket… MINT A JÓSZÁGOT! Mint az ukránokat… Hogyan is mondta a kedves amerikai szenátor? Az utolsó ukránig harcolunk! Nem mintha én velük értenék egyet, mert a kép összetettebb, lelki szempontból biztosan, ami engem igazán érdekel, s ez ennek az írásnak nem témája.

 

Én se tudom felfogni, hogy a felsoroltak mellett, hogyan lehet valaki demokrácia párti. Ha csak azt nézzük, hány országba vitte el eddig az USA ezt a rendszert. S ott mi történt? Arab tavasz, Szíria, majdan tér, s ekkor csak az utolsókat néztük. Halottak, rombolás és káosz mindenütt!!! Jah, A DEMOKRÁCIÁBAN A HATALOM ALAPJA A VAGYON! S azt előbb tisztázni kell, hogy kié! Csak utána jöhet a demokrácia, mert egyébként még hiba csúszik a rendszerbe! Még a végén a demokrácia egy másik kisebbséget szolgál, nem azt amelyiket az urak megterveztek!!! Ebben segít a káosz, a zűrzavar, mert zavarosban lehet jól halászni!!! Akkor lehet kialakítani azt a vagyoni struktúrát, amely a későbbi hatalom alapját szolgálja majd! S AZ NEM MINDEGY ÁM, HOGY KIÉ!!! De nem ám!

 

GONDOLKODNI ÉR!

 

Szívesen vitázom, de csak érvek mentén! Az érzelmeit mindenki tartsa meg magának! Nem ide való és nem is segít semmit és semmin!

 

Ha a logikát fel tudtam vázolni, akkor megérte. Mindenre amit írtam van forrás. De így is túl hosszú lett. Max másfél oldalra terveztem. Ez van… Nem akarok senkit meggyőzni, elég az elgondolkodtatás. Amíg a tömeg a nép ragaszkodik a demokráciának nevezett, hazugsághoz, SZENT TEHÉNhez, addig a népért tenni akaróknak amúgy se osztanak lapot: Csak olyanok vágnak bele, akik vagy a színjátékot játsszák, ami elvárt, vagy annyira elvakultak, hogy nem látják a hiábavalóságot. Illetve biztosan van olyan kivétel is, aki azt hiszi, hogy ezeken a nehézségeken túljut majd, ha hatalomba kerül. De én azt látom a HATALOM elintézi besározza őket is.

 

Nagyon nagy igazság:

SENKIT SE LEHET MEGMENTENI, AKARATA ELLENÉRE ÖNMAGÁTÓL!

 

Ma pedig a nép nem akar szabadulni, csak jobban részesülni a rendszer előnyeiből. Amint mindig írom, az ellenzéknek az a baja, hogy nem ő osztja a pénzt, s a hatalmon lévők jobban csinálják, mint ők amire képesek. A választásokat meg az nyeri, aki 100000-rel többet ígér. Mindegy, megadja-e, vagy reális-e, esetleg mi az ami mentén majd a hatalmat gyakorolja, csak legyen hihető, csak szolgálja a képzeletét és álmait az Isten adta népnek.

 

Az Isten adta népről lesz még pár gondolatom,, de nem most. :) nem negatív, de átgondolásra érdemes.

 

Szerintem ezeknek megfelelően álljunk ki valaki mellett, tegyünk hitet mellette, főleg akkor ha nem is ismerjük és a napnál is világosabb, valakik, valamilyen érdek mentén küldték. Kérdés mi lehet a cél? Mit takar, illetve mit képvisel. EU-s ÜGYÉSZSÉGGEL MINKET ALIGHA! De jó hír, hogy a demokrácia alaplevei, mely szerint a hatalom alapja a vagyon és a hatalmat a kisebbség gyakorolja, EZEK NEM SÉRÜLNEK!

 

Somogyi Péter

Hagyatékőrző

 

Az írás megértését segíti egy film megtekintése is. Bár a helyzet nem ennyire nehéz, de a minta, a főhös motivációjának a megértése, mutat egy lehetőséget, amivel a többség él. Szerencsére ez a példa csak segíti a megértést, de NEM HORDOZZA  MAGÁBAN A MEGOLDÁST! https://videa.hu/videok/film-animacio/a-gore-cTTAMc4joMaz1ane 

Melléklet:

 

Egy kis információs alap, olyan hivatalos magyarázatokból, amelyek segítik a megértést:

 

demokrácia egy szabad társadalom jelentős számú, szavazati joggal rendelkező tagjainak hatalmából eredő politikai rendszer.

 

A demokrácia olyan politikai rendszer, amely a népnek a közügyekben való részvételére épül.[4] Olyan politikai rendszer, melyben a szuverén „nép”, tehát a társadalom összes, teljes jogú tagja – nem egyén, kis csoport vagy a hatalom bizonyos csoportja – igazgatja a közügyeket, beleértve a kormányzást is.

 

Kr. e. 594-ben Szolónt választották arkhónná, aki bevezette az adósrabszolgaság intézményének eltörlését és a származás helyett a vagyoni helyzet lett a politikai jogok alapja.

 

Az athéni lakosság mindössze tíz százalékának volt politikai joga.

 

Németh György közel hétszáz görög polisz tüzetes vizsgálata után mindössze tizenháromban talált demokráciát, azok zöme is Athén befolyása alá tartozott.

 

Svájci Konföderáció első formája már a 13. század végén létrejött három völgy szövetségével. A 14. század végére fokozatosan a szövetség nyolc tagra (kantonra) bővült. A három őskantonban a teljes jogú és szabad polgárok népgyűléseken intézték a legfontosabb közügyeket. A többi kantonban a városi polgárság intézte a közügyeket, a vidéki lakosságot ebből kizárta. A 16. század elejére a kantonok száma 13-ra bővült. Három kantonban a 17. században arisztokratikus hatalomgyakorlás működött. Néhányban pedig félig arisztokratikus, ahol a vidéket zárták ki a közjogból.

 

A megerősödött uralkodók Svédországtól és Dániától Spanyolországig háttérbe szorították a rendeket, megváltoztatták a politikai rendszert. A rendi gyűlés megkérdezése nélkül, autokrata módon irányították az abszolút monarchiákat. A rendek hatalomból való kiszorítását a hatalmi fékek és ellensúlyok hiánya tette lehetővé.[16] Ezzel ellentétes tendenciát találni a Lengyel-Litván Nemzetközösség és a Magyar Királyság területén, melyek választókirályságnak minősültek,[17] létezhettek helyi nemesi önkormányzatok (Magyarországon a vármegyék), a rendek beleszólhattak az államirányításba, illetve a nagy létszámú köznemesség révén a lakosság nagyobb része rendelkezett politikai jogokkal.

 

Az USA-ban, eredetileg az összlakosság kb. 3-4%-ának volt csak választójoga, később, a 19. század elején a legtöbb állam kiterjesztette a választójogot minden szabad férfira.

 

Franciaország az 1980-as évekig egy gyenge helyi önkormányzattal rendelkező, erősen központosított, ország maradt.[25] Az elmúlt évszázadokban többször váltották egymás a politikai rendszerek és az államformák. Napjainkban ötödik köztársaságként működik Franciaország

 

A nők részvétele a demokratikus hatalomgyakorlásban az általános választójog elterjedésével és csak a 20. században vált általánossá.

 

A demokratikus rendszerek térnyerése[szerkesztés]

1945-1962. között: Nyugat-NémetországOlaszországJapán és India.

1975-ben: GörögországPortugáliaSpanyolország és Latin-Amerika.

1990. év környékén: Közép-Európa és Kelet-Európa (volt szocialista tábor).

2003-ra a Föld országainak 63%-a és a világ népességének 70%-a lényegében demokratikus politikai rendszerben élt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyart.blog.hu/api/trackback/id/tr2118377967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása