MAGYARul... követni? Miért?
2024. április 14. írta: Lélekszerelő, MAGYART

MAGYARul... követni? Miért?

vezeto_-csapat.webpOLYAN JÓ LENNE HINNI…

Sokan nem értik miért hisznek neki…

 

Nagyon komoly kérdés, ami a címben van, hiszen sokan nem értik, fel nem foghatják, mi a titka, Miért figyelnek rá… Miért követik Magyar Pétert. Pedig kicsit átgondolva az életünket, talán találunk pár választ. S könnyen lehet, hogy ez a pár válasz elég is lesz megfejtésnek, de legalábbis arra, hogy elkezdjük megérteni azokat a gondolatokat amelyek egyes embereket vezetnek a támogatás kinyilvánítása mellett.

 

Biztosak lehetünk benne, hogy minden motivációt nem tudunk felderíteni, hiszen minden egyén, egyedi és kivételes teremtmény, teljesen egyéni élettervvel és megélésekkel. Miközben az is igaz, hogy itt a Kárpátokon belül hasonló megéléseink vannak nekünk magyaroknak. A minap feltettem egy képet, amely a határon túli megbélyegzett magyar létet hivatott kifejezni. Először azt írtam a jelenlegi határon túli magyarjaink… de rájöttem, mi itt, kismagyarországon is háborús bűnösnek vagyunk kikiáltva, a második világháború eseményei miatt, miközben egy használható tanácsot és támogatást se kaptunk soha sem, arra nézve, hogyan lehetett volna kimaradni ebből a háborúból. Illetve kilépni, úgy, hogy elkerüljük a szovjet megszállást, mert nekünk a “dicsőséges 133 nap” szörnyűségei miatt, igen keserű tapasztalataink vannak. (A kommunisták, kaszával vágták ki a gyermeket az anyából… Szóban elhangzó kritikáért akasztottak… a sor végtelen…)

 

Szóval van bennünk közös, vannak hasonló, beivódott közös “élményeink”, traumáink. Ez segíthet minket a megértésben. Hiszen, ha a miénk, akkor értjük is.

 

Nem is olyan régen 35-40 éve, nagy jólét volt… :) lehetett kapni színes tv-t. A műszaki áruházban, vagy az egy áruház műszaki osztályán. Bementél, megnézted, kipróbáltad, jó-e a színe, hangja, kifizetted és már vitted is haza. JA NEM! Bementél…, eddig stimmel. Megkérdezted van-e. Mondták, hogy nincs. Arra is rákérdeztél, lesz a mostanában (ez azt jelenti, hogy egy éven belül). Mondták, hogy nem valószínű. Innen 2-3 lehetőség volt: 1. ismerted a műszaki osztály vezetőjét, aki megsúgta, most ugyan nincs, de ha lesz, érkezik, majd szól előre, esetleg félreteszi, mert soha se lehet tudni. 2. Hazamentél és elkezdtél keresni egy ismerőst, aki személyesen ismeri és jóban van a műszaki osztály vezetőjével. Innen minden az előbbi módon folytatódott. 3. Nem volt ismerősöd, nem is találtál. Így újra és újra megnézted és ha éppen szerencséd volt és nem kelt el pult alatt az összes és éppen arra jártál, vehettél Te is egy színes tv-t. Milyet? Amilyen volt, maradt…

 

Kellett valami extra szer, cucc, eszköz, szerszám, kezelés, gyógyszer, banán, déli gyümölcs, sporteszköz, sportcipő, farmer, rágó, régebben nylon harisnya… Mikor jutottál hozzá? HA VOLT VALAMI ISMERŐSÖD, AKI… Aki tudta az infót, hogy mi a teendő… mikor és mit kell tenni… mik a kiskapuk… TEHÁT BENNFENTES VOLT!

 

Mi következik ebből? Hogy aki BENNFENTES, aki közel van a tűzhöz, aki ott volt, NA Ő TUDJA! Ő az ki képben van! Aki megmondja mi a teendő! Akiben meg lehet bízni, mert ő tudja… Ez a szocilista (én csak kommunistának hívom) hiánygazdaság eredménye. Éppen úgy,mint a suttogó propaganda. vagy az a tény, hogy amit a hatalom erősen állít, arról tudjuk, biztosan az ellenkezője lesz. Ezt tanultuk vagy 50 évig.

 

Demokrácia...

Aztán itt van ez a demokrácia. A kommunizmusban lenézték a vallásos embereket, mert hisznek Istenben. Mondjuk ma is jórészt, bár ezen javított a spirituális divatbeszéd, hiszen az ma menő. Ennek így kellet lennie… Márpedig véletlenek nincsenek… sorolhatnánk. Minden esetre, régen a többség Istenben hitt. Mára ezt jórészt elvették a néptől, helyébe lépett a jólétbe, a DEMOKRÁCIÁBA vetett hit. A demokrácia, annak értékei, az ellensúlyok… Írtam erről pár napja, most nem ismétlem meg ( https://magyart.blog.hu/2024/04/12/demokracia_a_szent_tehen ) De az biztos, az emberek hisznek a demokráciában és ragaszkodnak annak a hiedelemrendszernek a fenntartásához, ami ezzel jár. Akkor is, ha sorra dőlnek meg az ezzel kapcsolatos hittételek. Pl az USA demokráciát exportáló háborúi… (arab tavasz, Szíria, Majdan tér…) Odáig eljutva, hogy annak ellenére, a lelki erőszak fogalma ma már teljesen elfogadott tény, gondoljunk csak a bántalmazó kapcsolatok témára, mégis bizonyos esetekben csupán a fizikai erőszak számít erőszaknak. Éppen ahogyan az érdekük megkívánja, ahogyan a kettős mérce szerint célszerű, ami igazolja az elméletüket.

 

További hiedelem, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés. A nyugati jólét vágya. Ott minden jobb. Miközben ajándék pénz nincs. A bevételért ott is meg kell dolgozni. Magasabb bérek, több kiadás. Igaz van némi lehetőség, ha valaki keményen dolgozik, odateszi magát. De ez itthon is adott. Amennyivel ott több a pénz, annyival kevesebb a barát, a család… Ez pedig már alkati kérdés. Van akinek számítanak a barátok, van akinek nem igazán. Éppen így a család. A hangulat…

 

Nyugati segítség...

Ugyan ilyen elmélet a nyugati segítség dolga. Egy 56-os írásomban ( https://magyart.blog.hu/2019/10/23/oktober_530 ) is kitértem rá, éppen mint a Demokráciáról szólóban. A kérdés így hangzik: Mikor segített nekünk a nyugat? A tatár ellen? A török ellen? A hasburg ellen? A nácik ellen? A szovjet ellen? A szomszédainknál történő elnyomások felszámolásában? (pl Benes dekrétumok?) A kommunisták elszámoltatásában? (Tegyük hozzá, éppen hogy büntetlenséget ígértek a piacaink kiárusításáért cserébe, ami meg is történt!)

 

Ehhez jön még némi elégedetlenség. Hiszen lássuk be, nem minden népréteg elégedett a helyzetével. Nem mindenkire jutott figyelem és megoldás se. A vagyonfelhalmozás közben, ami a hatalmon maradás záloga, a demokráciában is, csak van ahol, 2-300 év alatt zajlott, itt pedig most 14 év alatt kell kiegyensúlyozni az egyensúlytalanságot, sokak tyúkszemére ráléptek. Iparagákat töröltek el, emberek veszítettek megélhetési módokat… (Pedig ez nem feltétlen egy kormány hibája, van amikor a kor hozza. Mint az én szakmámban, a nyomdaiparban. Lassan megszűnik. Legyen AZORBÁN a hibás? Nem ő tehet róla!) Az egészségügy állapotával kapcsolatban se azt látják az emberek, hogy végre elkezdtek magukkal törődni, alternatív megoldásokat keresni, megelőzni a bajt, hanem azt, miért nem úgy van mint régen. Pedig az már kiderült, az EGÉSZSÉGIPARRA LEGJELLEMZŐBB A PROFIT! Az egyik legnagyobb üzlet a világon! Nem a segítségnyújtás, vagy a gyógyítás a céljuk, hanem a nyereség. Nem azt nézik, hogy a családok, akik dolgoznak többlethez jutnak, hanem azt, a segélyből élőknek miért nem lett jobb. Miközben ezek igazak, ez amolyan nyugati módi. Az elegem van viselkedési formája! A mi miért nem jó gondolata. A félig üres a pohár nézőpontja, a félig teli a pohár helyett. (ez pedig nem magyar módi … ) Sok olyan is van ami miatt azért elégedetlenkednek, mert nem értik, ismerik a hátteret. Aztán, ha egy média felkap valamit, elkezdik szajkózni. Mint pl az SZFE ügyét. Keveseknek tűnt fel a lázadozók között, hogy az igazgató 1988 óta volt az igazgató. AKKORIBAN ILYEN POZÍCIÓBA CSAK POLITIKAILAG MEGBÍZHATÓ EMBERT NEVEZTEK KI! Azaz kommunistát. Ez tény! Ha érzelmileg nehéz is elfogadni, de ez van. Szóval egy ellentétes nézetű képzést, amely egyébként monopól helyzetben van és a hatalmon lévők ellen neveli a színész társadalmat, miért is kellene támogatnia a hatalomnak? Senki sem tudja megmagyarázni. Azt, hogy hogyan intézték, talán lehet vitatni, DE AZT ISMERJE BE MINDENKI MAGÁBAN, HOGY Ő MAGA SEM FINANSZÍROZNÁ AZ ELLENFELÉT, FŐLEG HA AZ ÉRDEKEI ELLEN DOLGOZIK, HARCOL! Szóvak miért is elégedetlenkedünk? Mert ez a nyugati minta. Az elegem van! Csak ennek legyen már vége… S mi lesz utána? Az mindegy… csak jobb lehet… Mintha a francia jakobinusokat hallgatnám… A balratolódás törvényszerűségét és ennek minden hittételét… Ez nem magyar jellemző, hiszen mi mindig szabadságharcot vívtunk, nem forradalmaink voltak. (Rákóczi, 1848-49, 56’)

 

Ezek után csupán egy dolgunk van. Olvassuk el az illető beszédeit! Miket találunk benne? Ezeknek a megfelelő formáit. Nyugati jólétet! Nyugati igazságot! Jólétet és mindent ami azzal jár! A demokrácia hittételeit, amelyek ugyan soha sehol se valósultak meg, de annyira jól hangzanak! A régi nyugati jólét álmát ígéri, miközben ez már ott sem igaz. De annyira szeretnénk hinni… Olyan jó lenne, ha… Álmodozik a követő, miközben minden korábbi ezzel kapcsolatos tétel már megdőlt!

 

Na rendben, de miért hiszik ezt el neki és miért nem hitték el a többieknek akik éppen ezeket ajánlották? Na miért? MERT Ő BENNFENTES! Ő ott volt a tűznél! Ő tudja mit kell tenni! Azt is tudja, hogy hogyan lehet a mostani hatalom ellen fellépni, őket leváltani… MERT OTT VOLT ÉS TUDJA… Hiszik azok akik annyira szeretnék a régi, nyugati jólétet elérni, megélni, átélni…

 

Álom?

DE EZ CSUPÁN EGY ÁLOM! Ma már sehol sincs ebből szinte semmi. Ugyan van még némi tartalékuk, az ottani európai társainknak, de a hatalom mindent megtesz, hogy mielőbb elköltsék azt, szociális intézkedésekre, háborúra… S ha elfogy a tartalék, akkor? Lehet nagyobb bajban lesznek mint mi. Mert ők nagyot buknak, fentről. Persze sokan szeretnének nagyot bukni, ha volna honnan. De ugye mi még sokan a saját lakásunkban élünk. ők meg bérlakásban. Akkor ki a kiszolgáltatottabb? Mondjuk, ha megemelik a lakbért? Ki veszíti el az autóját? Akinek régebbi sajátja van, vagy aki bérli? Ugye erre van a szuper átverős duma: miért emelnék  meg úgy a béreket? Miért tennék? Nem érdekük… Hááát… Nálunk volt devizahitel… Én is megkérdeztem, amikor kényszerből felvettük és benne volt a szerződésben, hogy egyoldalúan megváltoztathatják a kamatot, a díjat… ugyan miért tennék, mondta a bankos “kiscsávó”… Miért is tették? Az extra profitért. 5 év alatt a dupláját fizettem vissza… Na ennyit a jó hitel és bérleti rendszerről… Akkor KI LESZ KISZOLGÁLTATVA? Persze ezt nem szokás végiggondolni…

 

Tehát van egy vágy az elmúlt nyugati jólét után és ezt ígéri nekünk egy BENFENTES! AKI TUDJA! TUDJA? Sokan szeretnék elhinni… Végzetes összetétel. Sokan hisznek is benne. Majd meglátjuk! Én inkább nem… mert ugye titokban felvenni… Na mindegy, mindenkinek a maga baja! Mint már írtam:

 

SENKIT SE LEHET ÖNMAGÁTÓL MEGMENTENI, MÉG A SAJÁT ÉRDEKÉBEN SEM!

 

Somogyi Péter

Hagytékőrző

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyart.blog.hu/api/trackback/id/tr4118380635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása